Aktív család

A család felelősség és ajándék vagy örökös rohanás és szervezés? Tapasztalatok ötletek, vélemények, hogy jobban működjön a családi gépezet!

Pillanatnyi látogatók

Fogkefe, fogkrém, fogselyem.... Használd helyesen!

2009.09.25. 08:53 | Kriek Lambic | 5 komment

Mit tehetsz, hogy a saját vagy gyermeked fogai egy egész életen át kitartsanak? A fogak is különleges figyelmet érdemelnek. Miért? Azonkívül, hogy megrágják az ételt, és segítenek helyesen beszélni, a fogaid megtámasztják az ajkaidat és az arcodat, ami még szebbé és ragyogóbbá teszi arcodat, mosolyodat. Talán nem is gondolod, hogy a fogaid mennyire értékesek!

Ha szeretnéd megőrizni a mosolyodat, akkor fontos a naponkénti szájápolás – a fogmosás és a fogselyem használata. 

Hogyan moss fogat?
 
A fogmosásnak számos módszere van, de arra figyelj, hogy csak kevés fogkrémet használj. A fogkrém egy koptató anyag, és „több százszor keményebb lehet, mint a fog természetes szerkezete”.
  1. Helyezd a fogkefét úgy 45 fokos szögben a fogak és az íny határához. Rövid mozdulatokkal, finoman haladj az ínytől a rágófelület felé. Győződj meg róla, hogy kívül-belül megtisztítottad a fogaidat.
  2. Rövid, söprögető mozdulatokkal tisztítsd meg a rágófelületet.
  3. Hogy a metszőfogak belső oldalát is meg tudd tisztítani, tartsd majdnem teljesen függőlegesen a fogkefét. Ismét az ínytől haladj a rágófelület felé.
  4. Söprögető mozdulatokkal a nyelvedet és a szájpadlásodat is keféld meg.
A fogselyem használata
Naponta használj fogselymet, és minden étkezés után moss fogat.
  1. Egy nem túl hosszú fogselyem két végét tekerd a két középső ujjadra, úgy, hogy egy kis rész középen szabadon maradjon.
  2. Az egyik kezed hüvelykujjával és a másik kezed mutatóujjával tartsd feszesen a fogselymet. Majd előre-hátra mozdulatokkal préseld be a fogak közé.
  3. Görbítsd a fogselymet C alakba, és fel-le húzogasd minden egyes fog körül. Finoman vezesd a fogselymet az ínyre, de ne nyomd rá túl erősen, és ne is húzogasd rajta előre-hátra.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr921393338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.09.25. 09:26:31

Szájvíz? Jelenleg a Bioténe-nel kisérletezem.

C s ö r ö g e 2009.09.25. 10:07:45

Csak szájvíz? Az olyan, mintha a serpenyőben leégett palacsintatésztát vízzel locsolgatnánk. Először sikálni kell, majd utánna jöhet az öblögetés. Így hatákony.

telehas 2009.09.25. 11:41:50

Anyám mindig is az almára esküdött, persze akkoriban még nem volt ennyi reklám, almafa meg mindig volt a közelben, még télálló is. Ma már ahány reklám, annyi fogorvos, és annyi fogkrémjavaslat. A feleségem igy szinte mindig mást vesz...

Faragó Feri · http://justmarried.blog.hu 2009.09.25. 12:08:49

nem is tudtam, hogy az a jó, hogy ha kevés fogkrémmel mosunk fogat

Gulyás Ágota 2009.09.25. 20:34:00

Anyám nagyon szigorúan vette, hogy reggel amikor suliba mentem és este mielőtt lefekszem mindig mossak fogat. Ez berögződött, és így tanítottam én is a lányomat. Örülök, mert már nem kell neki mondani magától mossa a fogát.
Címkék: egészség fogászat
süti beállítások módosítása