Aktív család

A család felelősség és ajándék vagy örökös rohanás és szervezés? Tapasztalatok ötletek, vélemények, hogy jobban működjön a családi gépezet!

Pillanatnyi látogatók

Betegápolás - amit tehetünk ...

2009.12.31. 18:00 | Kriek Lambic | 2 komment

„Az ember önálló, gondolkodó pszichoszomatikus egység. Ha az önállósága sérül, ha teste beteg, a lelkét is támogatni kell. Ez fordítva is igaz. A türelmes, lelkiismeretes ápolással ketten gazdagodnak: a beteg, akit ápolunk és mi, akik ezt megtehetjük.”

Gyakran nem is gondolnánk, hogy testünk, szervezetünk és immunrendszerünk mennyire észrevétlenül és jól működik. Mennyire szoros kapcsolat van a test és a lélek között. Ezzel akkor szembesülünk, amikor megbetegszünk, baleset ér bennünket vagy házastársunkat, gyermekeinket, családtagjainkat, barátainkat.
 
Függetlenül attól, hogy betegségről vagy balesetről beszélünk, a közös mindkettőben: az érintett személyt fizikailag és érzelmileg egyaránt megviseli. A gyermekeket talán még jobban, hiszen gyakran nem értik, mi történik velük.
 
Mit tehetünk ilyen helyzetekben? Hogyan segíthetünk?
 
A mindennapi életritmusban tapasztalt törés, bármi legyen is az oka, mindig nehézséget jelent. Ez különösen így van, ha a törést hosszan tartó betegség vagy baleset idézi elő. A betegség alatt fontos, hogy gyakorlati segítséget nyújtanak az aggódó családtagok és barátok. Nekik lényeges szerepük van a beteg felépülésében.
 
Miben tudnak segíteni? Abban, hogy csökkentsék a fizikai fájdalmat, enyhítsenek a lelki szenvedésen, ha lehetséges, elhárítsák a szövődményeket, megértően biztosítsák a beteg szükségleteit, az aggodalmak és félelmek türelmes meghallgatását, érzelmi támasz és vigasz nyújtását. Az ilyen helyzet alkalom arra, hogy kimutassuk szeretetünk őszinteségét. Az igazi szeretet mindig hosszútűrő és nem keresi a maga hasznát, ilyen helyzetekben is önfeláldozást igényel. Még a rövid lefolyású betegség is kiigazításokat, engedményeket és áldozatokat követel. Az pedig természetes, hogy mindenki hasonló törődést remél, ha történetesen ő betegszik meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr211594749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

livingforevörkapszula 2010.01.02. 20:58:28

mit tanácsolsz arra az esetre, amikor a beteg - bár rászorul és nincs is más, aki segíthetne rajta - de büszkeségből, vagy anyagi kiszolgáltatottságból fakadóan vagy csupán dacból elutasítja a gondoskodást, elhagyja magát?

Ingyom.Bingyom 2010.01.03. 19:54:29

@livingforevörkapszula: A körülmények ismerete nélkül nehéz erre tanácsot adni. És nagy különbség van aközött, hogy valaki elhagyja magát vagy elutasítja a gondoskodást. Mindkettőben a kérdés a közös: Miért?
Címkék: élet beteg család fájdalom baleset test lélek gyermek szeretet ápolás türelem törődés házastárs szövődmény pszihoszomatikus
süti beállítások módosítása