Aktív család

A család felelősség és ajándék vagy örökös rohanás és szervezés? Tapasztalatok ötletek, vélemények, hogy jobban működjön a családi gépezet!

Pillanatnyi látogatók

Fogorvos félelem és szorongás nélkül

2009.09.23. 08:43 | Kriek Lambic | Szólj hozzá!

De vajon örömmel keressük fel a fogorvost?
 
Sokan azért nem mennek fogorvoshoz, mert félnek a költségektől. Azonban a rendszeres megelőző fogászati ellenőrzéssel elkerülheted a nagyobb bajokat, nem is beszélve az ezzel járó drágább kezelésről. Sok helyütt többfajta fogorvosi szolgáltatás is igénybe vehető, kinek mit enged meg a pénztárcája. A fogorvosok a legtöbb munkafolyamatot úgy tudják elvégezni, hogy csak nagyon kevés kellemetlenséget okoznak. A helyi érzéstelenítő elég olcsó ahhoz, hogy a legtöbben – még a szerényebb körülmények között élők is – meg tudják fizetni.
 
A legtöbb emberben mégis a félelem és a szorongás érzése keveredik és ha tehetik, messze elkerülik a fogászati rendelőt, s csak akkor szánják rá magukat, amikor már nagy a baj. Azonban a  magas fordulatszámú fúróknak, valamint a helyi érzéstelenítőknek köszönhetően a fogorvosok manapság a legtöbb beavatkozást nagyon kevés fájdalommal vagy kellemetlenséggel el tudják végezni.
 
Ha tudod, hogy a beavatkozás egyes lépései mit foglalnak magukban, akkor talán enyhül a félelmed.
 
Miből áll egy szakszerű fogászati kezelés?
Az orvos valószínűleg röntgenfelvételt fog készíteni, és alaposan megvizsgálja, hogy szuvasak-e a fogaid. Helyi érzéstelenítés után magas fordulatszámú fúró segítségével kitisztítja a lyukat, és kiképzi az üreget a tömésnek, majd beleteszi a tömőanyagot. Az amalgámtömések gyorsan szilárdulnak, és formára faragják őket, míg a műgyanta alapanyagú töméseket száloptikás fényforrásból származó ultraibolya sugárzással kötik meg. Majd a fogakat polírozzák, hogy megakadályozzák a lepedék lerakódását, és eltávolítják a foltokat, melyek levonnának a mosolyod szépségéből.
 
Gyermekek esetében a fogorvosok nagy gondot fordítanak a frissen előbújt őrlőfogakra, hogy lássák, vannak-e a rágófelszínen gödrök vagy barázdák, amelyek nehezen tisztíthatók fogkefével. Az orvos ilyenkor azt javasolhatja, hogy zárják le a barázdarendszert egy fajta tömőanyaggal, így a fogfelszín sima és könnyen tisztítható lesz, és nem tud kialakulni a szuvasodás.
 
Ha a lyukas fogadat nem kezelik, a szuvasodás eléri a fogbelet. Ekkor gyökérkezelés, sőt a fog eltávolítása válhat szükségessé. A gyökérkezeléssel elkerülheted a foghúzást, hiszen ezzel a beavatkozással betömik a beteg fogad belsejét. A súlyosan sérült fogakat koronával fedik be, a hidakkal vagy protézisekkel pedig helyettesítik őket. A fogínybetegségek megelőzése érdekében a fogorvos lekaparja a fogkőlerakódást.
 
És ha helyreállító kezelésre van szükség
Ha rosszak a fogaid, illetve ha hiányos vagy szabálytalan a fogazatod, biztosan örülsz annak, hogy a fogorvosoknak sok új kezelési módszer áll a rendelkezésükre. A helyreállító kezelés azonban drága, ezért vigyáznod kell, nehogy többet költs, mint amennyit megengedhetsz magadnak. Ennek ellenére sokak szerint a helyreállító kezelés megéri a költségeket. Az orvos talán helyre tudja állítani a rágóképességedet, vagy abban is segíthet, hogy megnyerőbb legyen a mosolyod, ami nem kis dolog, hiszen a csúnya fogak az életed minőségére is kihathatnak.
 
Ha a metszőfogak letörtek vagy elszíneződtek, a fogorvosok talán áttetsző kerámiahéjat javasolnak, amely nagyon hasonlít a valódi fogzománchoz. Odatapadva a sérült fog felszínéhez, a kerámiahéj új alakot és külsőt ad a fognak. Erősebben roncsolódott fogak esetében az orvosok sapkát, ismertebb nevén koronát javasolhatnak. Ez egészen lefedi a fog megmaradt részét, és teljesen új felületet ad neki. A koronák aranyból vagy fogszínű anyagból készülnek.
 
Mit tehet az orvos, ha foghiánnyal van dolga?
Készíthet egy kivehető, részleges műfogsort, vagy egy rögzített hidat. A híd befedi a hiányt határoló fogakat, és szilárdan tartja a köztes műfoga(ka)t. Egy másik lehetőség, amely egyre népszerűbbé válik, az implantátum. Az orvosok beültetnek egy titánból készült támasztékot az állcsontba, a fog korábbi helyére, és miután a csont és az íny körülnőtte azt, ráerősítik a műfogat. Ez majdnem olyan, mintha valódi foga lenne az embernek.
 
... és szabálytalan fogsor esetén? 
A szabálytalan fogazat kellemetlen érzéseket kelthet az emberben, nehezen tartható tisztán, és ezért jobban ki is van téve a betegségeknek. Ha a fogak nem úgy állnak, ahogy kellene, fájdalmat okozhatnak, és megnehezíthetik a rágást. Szerencsére fogszabályzóval az orvosok rendszerint helyre tudják hozni az ilyen problémákat. Hála a legújabb típusoknak, a fogszabályzók ma már kevésbé feltűnőek, és ritkábban kell állítani rajtuk.
 
Mit tehetsz, hogy csökkentsd a saját vagy gyermeked szorongását és félelmét?
Amikor felkeresitek a fogorvost, beszéljétek át az aggodalmait. A beavatkozás előtt egyeztessetek az fogorvossal, hogy fog a gyerek jelezni (például felemeli a kezét), ha fájdalmat érez. Kérjétek meg az orvost, hogy magyarázza el a beavatkozás minden egyes lépését. A legtöbb fogorvosnak az az érdeke, hogy kedvesen beszéljen a páciensével. A fogorvosok célja a fájdalom enyhítése, és nem az, hogy fájdalmat okozzanak. A fogászati kezelés ma már nem az a megrázó élmény, mint amire talán nagyszüleink emlékeznek. A gyermekednek beszélj mindig pozitívan a fogápolásról, elmesélve annak hasznosságát és fontosságát. És ha rosszalkodik, ne fenyegesd azzal, hogy elviszed a fogorvoshoz!
 
Mivel az egészséges fogak az általános egészségi állapotot is javítják, és segíthetnek még teljesebb életet élned, miért ne mennél el a fogorvoshoz? Talán kellemesen fogsz csalódni.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr531393334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: fogászat egészsége
süti beállítások módosítása