Aktív család

A család felelősség és ajándék vagy örökös rohanás és szervezés? Tapasztalatok ötletek, vélemények, hogy jobban működjön a családi gépezet!

Pillanatnyi látogatók

... ha beteg a szemünk fénye

2009.12.30. 13:00 | Kriek Lambic | Szólj hozzá!

 
A legszebb öröm,
amit az élet adhatott,
álomszép boldogságot
és csöppnyi magzatot.
Kíváncsi tekintet fürkész,
apró mosolygó száj,
a szerető anyai szív
olykor szorong, néha fáj.
 
 
Igen, a legszebb öröm, ami egy nővel történhet, hogy gyermeke születik. Ezzel a leírhatatlan boldogsággal és meghitt pillanattal a szülők életében egy olyan időszak kezdődik, mely sok izgalommal és aggodalommal jár együtt.
 
A gyermek első betegsége következtében váratlan kiszolgáltatottság, szorongás, fáradtság, ismeretlen szívfájdalom terhe nehezedik a szülőkre, különösen az édesanyákra.
 
És ahogy telik az idő és növekszik, fejlődik a gyermek, újabb és újabb kihívás, idegfeszítő várakozás, megpróbáltatás éri a szülőket. Az anyák általában ösztönösen érzik, ha a gyermeküknek valami baja van: nem úgy viselkedik, mint máskor, kevesebbet eszik, bágyadtabb, csendesebb. Egy rutinos édesanya lázmérés nélkül is meg tudja állapítani, hogy lázas-e a gyermeke, vagy csak hőemelkedése van. Elég hozzá egy puszi a homlokra, a pocira.
 
Ha komoly a baj, akkor sürgősen hívjuk az orvosi ügyeletet vagy elmegyünk az orvoshoz. Elhalasztjuk, lemondjuk a tervezett programjainkat, hogy személyes törődésünkkel, szavainkkal, gyengéd öleléssel, simogatással vigasztaljuk, bátorítsuk kis betegünket. És bizony, a felírt orvosságot, mely általában nagyon rossz ízű, nehéz szívvel, de határozottan beadjuk.
 
A családban a súlyos betegség nehézségeket okozhat a gyermekeknek. Fontos, hogy segítsünk nekik megérteni azokat a szükségleteket, amelyek ilyenkor jelentkeznek, és azt, ők hogyan tudnak segíteni. Ha az egyik gyermekünk betegedett meg, akkor a testvéreivel meg kell értetni, hogy az a fokozott figyelem és törődés, amelyet a beteg testvérük kap, nem jelenti azt, hogy a többi gyermeket bármennyivel is kevésbé szeretnék. Ahelyett hogy hagynák kifejlődni a neheztelést vagy a versengést, segítenünk kell gyermekeinknek szorosabb kapcsolatot kialakítani egymással, és őszinte vonzalmat és együttérzést ápolni, amint együttműködnek a betegség okozta helyzet kezelésében.
 
A kisgyermekek rendszerint készségesebben reagálnak, ha inkább érzéseikre gyakorolnak hatást a szülők, semmint hosszú vagy bonyolult magyarázatokat adnak beteg testvérük egészségi állapotáról. Így segíthetünk nekik, hogy némi fogalmuk legyen arról, min megy most keresztül a beteg testvérük.
 
Ha az egészséges gyermekeink látják, hogyan akadályozza meg a betegség testvérüket sok tevékenységben, amelyet ők maguk természetesnek vesznek, akkor valószínűleg sokkal inkább testvérszeretők és könyörületesek lesznek.
 
A nagyobb gyermekekkel meg kell értetni, hogy a betegség következtében nehéz helyzet állt elő, és ez áldozatokat követel mindenki részéről a családban. Sok múlik azon, hogyan beszéljük meg a dolgot, és azon a szellemen, amely kialakult a családban. Sok családban egy családtag betegsége segített abban, hogy a gyermekek is kövessék és alkalmazzák a következő tanácsot: „Ne nézze kiki a maga hasznát, hanem mindenki a másokét is”
 
Néhány gyakorlati tanács
  • mindig legyünk a gyermekünkkel, különösen a kicsiknél, és támogassuk jelenlétünkkel 
  • ha az orvos több gyógyszert írt fel, azokat ne egyszerre adjuk be
  • ha a gyógyszert a gyermekünk kihányta, várjuk, egy-másfél óra múlva próbálkozzunk újra
  • ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, de soha ne erőltessük
  • hányós, hasmenéses, magas lázas betegnél próbáljunk egy-két kortyot kínálni 10-15 percenként
  • kínzó köhögést csökkenthetjük egy kanál mézzel vagy mézes tejjel, szükség esetén adjunk köhögéscsillapítót
  • tartós fekvést igénylő betegségnél is biztosítsuk a rendszeres mozgást
  • komolyabb betegségnél vagy hirtelen állapotromlásnál próbáljunk meg magabiztosan viselkedni, ne essünk pánikba 

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr291631527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: élet család együttműködés betegség anya öröm gyógyszer boldogság szív figyelem tanács láz köhögés törődés
süti beállítások módosítása